Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

MKIK

honlapján!

-

Üdvözöljük a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv honlapján!

 

 

 

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) a 2013. évi XXXIV. törvény alapján az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó viták ügyében tud eljárni. Kérelmet adhat be és így a szakértői eljárás lefolytatását kérheti a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó.

 

Fontos, hogy a vitás teljesítéssel összefüggésben írásbeli szerződés álljon rendelkezésre, mert a jogszabály szerint csak ebben az esetben fogadhatjuk be a kérelmet.

 

Fontos tudni, hogy a jogszabályok nem zárják ki a visszamenőleges hatályt, tehát a TSZSZ létrehozását megelőzően indult ügyekben is lehet szakértői eljárást indítani. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy már elévült követeléseket esetleges kedvező szakvélemény birtokában sem fognak tudni bíróság előtt érvényesíteni.

 

A TSZSZ eljárásának legfőbb célja az elhúzódó elszámolási viták rendezésének felgyorsítása. A TSZSZ szakvélemény elkészítésének határideje 30 nap, ami indokolt esetben maximum 30 nappal meghosszabbítható, így 60 napon belül minden esetben lezárul a szakértői eljárás.

 

A TSZSZ eljárása díjköteles. A szakértői díjat a kérelmező a kérelem beadásakor fizeti meg az MKIK elkülönített 10300002-20373432-71003285 számú alszámlájára.

 

2016. május 1-jétől a szakértői eljárási díj mértéke a kérelemben megjelölt vitatott összeg bruttó értékének 1 %-a, minimum bruttó 60 000 Ft, maximum bruttó 450 000 Ft.

 

Elektronikus kérelem befogadó rendszerünkön az űrlap kitöltését és a dokumentumok feltöltését követően egyetlen kattintással lehet kérelmezni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv eljárását.

 

Emellett a kerelem@mkik-tszsz.hu  címünkön továbbra is be lehet nyújtani a kérelmeket e-mailben (természetesen elegendő csak az egyik módon).

 

Az elektronikus rendszeren részletes útmutatót találnak az űrlap kitöltéséhez, az e-mailes beadáshoz kérjük, olvassák el tájékoztatónkat.

  

  

kerelem@mkik-tszsz.hu

 

Pályázati felhívás a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv tagjainak nyilvántartásba vételére

2016. szeptember 19.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) pályázatot hirdet a szerv tagjainak nyilvántartásba vételére igazságügyi szakértők és műszaki ellenőrök részére.

Pályázati felhívás igazságügyi szakértők részére

2014. december 18.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) pályázatot hirdet a szerv tagjainak nyilvántartásba vételére.

Elindult a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv kérelem befogadási rendszere

2014. április 30.

 

Április végétől elérhető a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv elektronikus kérelem befogadási rendszere. A kérelmezők ezentúl közvetlenül egyetlen online felületen tölthetik ki a kérelem űrlapot és csatolhatják a vitás teljesítéshez kapcsolódó dokumentumaikat.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásainak igénybevétele

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőket, hogy a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (a továbbiakban: TSZSZ) a működését 2013. augusztus 12-vel megkezdte.

 

 

Tizenkét új TSZSZ szakértő kapta meg kinevezését

2015. május 20.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szakértőinek létszáma 12 új taggal bővült. A szakértők kiválasztására irányuló pályázat lezárását követően Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter az alábbi igazságügyi szakértők kinevezését írta alá.

Építőipari szerződésminták

2014. december 17.

Az elmúlt évek jogszabályváltozásainak megfelelően frissültek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról letölthető építőipari szerződésminták.

 

A minták elsősorban a mikro- és kisvállalkozóknak hivatottak segítséget nyújtani, generálkivitelezés és szakkivitielezés munkákra mind tételes, mind átalánydíjas elszámoláshoz találhatók letölthető mintaszerződések.

 

Harminc új taggal bővült a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

2014. március 5.

Februártól 185 tagja van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek, miután Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter harminc új szakértő tag kinevezését írta alá.