Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Németországi tanulmány a szélessávú-lefedettség és az 5G helyzetéről | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Németországi tanulmány a szélessávú-lefedettség és az 5G helyzetéről

Szerző: Béres László | 2018. augusztus 13.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 
Németország elkötelezett a szélessávú hálózati lefedettség kiépítése mellett. Politikusok a legfontosabb kormányzati szerepvállalásnak tekintették, és tűzték ki további célul az új kormány számára is. A tavaly nyáron kiadott 2016-os adatok után idén is megjelent a frissített tanulmány a 2017-es németországi helyzetről. Scheuer miniszter rögtönzött találkozóra hívta a mobilszolgáltatókat, kérve a teljes lefedettség elérését. Az akciót politikai beavatkozásnak tekinti a frekvenciagazdálkodásért felelős ügynökség.

A TÜV Rheinland, a BMVI, a Destatis és a Bundesnetzagentur közös felmérést végez minden évben, amelyben áttekintik a németországi szélessávú lefedettség helyzetét, összesen 350 szélessávú szolgáltató adatai alapján. Összehasonlítva a 2016 és 2017 évvégi adatokat, az alábbi fő következtetéseket lehet levonni.

 

-        A gyors elérhetőség aránya a lakosság körében tovább nőtt: min. 30 Mbps esetén 83-ról 86,6%-ra, míg min. 50 Mbps esetén 75,5-ről 80,5%-ra. Ez főleg a vezetékes összeköttetéseknek köszönhető, mert a rádiós kapcsolatoknál nem történt változás (16 Mbps feletti mobil sebességre csak az előfizetők 6,6%-a képes).

-        A településeket vizsgálva, városi környezetben 75-ről 81%-ra (30 Mbps), ill. 89,5-ről 92,3%-ra (50 Mbps) nőtt a lefedettség. Vidéki régiókban ezek a számok 52-ről 60%-ra ill. 33,8-ról 43,8%-ra módosulnak. Utóbbi majdnem 10%-os növekedésnek felel meg. A vezetékes technológiák közül még mindig a DSL vonal a legnépszerűbb: 15%-kal nőtt az előfizetők száma az 50 Mbps feletti szolgáltatások esetén, és az összes többi sebességnél is túlszárnyalja a kábeltévés és üvegszálas megoldásokat. FTTH jelenleg a háztartások 8%-ban érhető el.

-        A céges elérhetőségek esetén 3-4%-os növekedés figyelhető meg. A cégek és az ipari parkok méretétől függően 50 Mbps feletti hozzáféréssel a vállalatok 75-87%-a rendelkezik.

-        A tartományi összehasonlításban a legjobb lefedettségek (min. 50 Mbps) Bréma, Hamburg, Berlin, majd NRW és Schleswig-Holstein szerepel. Bajorország, Baden-Württemberg és Hessen a középmezőny elején találhatók. Az LTE-lefedettség értékei (országos átlagban 96%) nem változtak.

 

A Deutsche Telekom szerint a kormányzati célt (min. 50 Mbps, 100% lefedettség 2018 végére) nem fogják elérni, bár nagyon közel lesznek hozzá. Hasonlóan, a 2025-ös gigabites célt sem tartják reálisnak, amelyhez minden háztartásban üvegszálas végpontra, vagy az utolsó méterekre mobilelosztókra lesz szükség. 20-30%-os lefedettséget prognosztizálnak.

 

Az 5G területén a szövetségi hivatal (Bundesnetzagentur) arról adott tájékoztatást, hogy a frekvenciák értékesítése mégsem idén ősszel, hanem csak a jövő évben fog megtörténni. A BITKOM szövetség szerint ez a késlekedés érdemben semmit nem befolyásol, sokkal inkább az értékesítés módja a fontos. Problémát jelenthet, ha a kiépítési kötelezettségek irreálisak lennének. Ilyen lenne, ha a politika megkövetelné, hogy ez minden vidéki területen azonnal megvalósuljon. Ezt Bajorország különösen fontosnak tartja. További politikai vitára ad okot, hogy mely szolgáltatók építsék ki a mobilhálózatot. Kínai beszállítók, mint pl. a Huawei gyanúba keveredtek, hogy kémkedésre használnák a technológiát. A német szolgáltatók azonban kínai eszközöket vásárolnának az alacsony ár miatt. A bajor műsorszolgáltató (BR) és a Telefónica Deutschland tévéműsorszórást tesztelnek a jövőben 5G hálózaton Wendelstein és Rosenheim telephelyeken (700 MHz-es sávon). 2018 végén indulnak az első próbák, amelyek részei az áprilisban újtára indított 5G TODAY kutatási projektnek. Az elmúlt napokban a 3GPP szabványosítással foglalkozó grémium véglegesítette az ún. „Standalone (SA)-release 15” specifikációt, amely újabb lépés a 2020-ra várt végleges 5G szabvány megszületéséhez.

 

Múlt héten Andreas Scheuer miniszter egy ad-hoc mobilcsúcsra hívta a cégeket, amelytől azt várja, hogy a szolgáltatók „önszántukból” garantálják a teljes lefedettséget az országban, azaz a vételi térerősség meglétét mindenhol. A cégek azonban nyereséget várnak el, olyan befektetéseket, amelyek megtérülnek: nagyon nem mindegy, hogy a lefedettség 98% vagy 99%. Ha megérte volna a kiépítés gazdaságilag, már megtették volna. A miniszter a kiépítésért cserébe nem sokat tud ajánlani. Az 5G frekvenciák kiosztása elvileg a politikától független hivatal (Bundesnetzagentur) hatásköre. A szolgáltatók pedig éppen itt várnának el könnyítést, kívánságaik figyelembe vételét. Erről az árukapcsolásról azonban hivatalosan nem esik szó. A szolgáltatók és az ügynökség is meg volt lepve a miniszter akcióján, aki egy nyilatkozatot akart aláíratni. Az ügynökség elnöke elutasította ezt, és politikai beavatkozásnak tartja a miniszter lépését. A frekvenciák harmada egyébként is az új piaci szereplőknek van fenntartva. Szeptember 24-én ismerteti az ügynökség a piaci szabályozás részletes megoldásait.

 

Tartományi szinten kiemelendők Schleswig-Holstein törekvései és megoldásai, noha a tartomány nem tartozik a legfejlettebb közé, de versenyképességét megőrizni igyekszik, és a vidéki területei fejlesztését hatékonyan támogatja.

 

Készítette: dr. Wersényi György, KGA