Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Bővülő fogyasztás, javuló hatékonyság, szerkezetváltás a német energetikában | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Bővülő fogyasztás, javuló hatékonyság, szerkezetváltás a német energetikában

Szerző: Béres László | 2018. január 31.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

A német gazdaság teljesítménye az elmúlt években folyamatosan bővült, ugyanakkor az energia-felhasználás növekedése nem érte el a gazdasági növekedési dinamikát, azaz javult az energiahatékonyság. Számokban kifejezve: miközben a bruttó hazai termék mennyisége a vezető gazdaságkutató intézetek egybe hangzó előrejelzése szerint az elmúlt három év alatt mintegy 6 %-kal bővült, az ország energia-felhasználása az energetikai munkaközösség előrejelzése szerint a 2014. évi 13.189 petajoule-ról 2017-re 13.525 petajoule-ra, azaz mindössze 2,5 %-al emelkedett. 

 

A fogyasztás emelkedése és az energiahatékonyság javulása figyelemre méltó szerkezeti változással, a kőolaj- és földgáz-felhasználás bővülése a szén- és nukleárisenergia-felhasználás csökkenésével párosult. A teljes fogyasztás több mint felét a kőolaj és a földgáz teszi ki úgy, hogy előbbinek a teljes energia-fogyasztásban elért részaránya a 2016. évi 33,9 %-ról 2017-re 34,6, utóbbié 22,7 %-ról 23,7 %-ra emelkedett.

 

A kő- és barnaszén a teljes fogyasztásban elért részaránya csökken: előbbi részaránya 12,4 %-ról 11,0, utóbbié minimális mértékben, 11,3 %-ról 11,2 %-ra mérséklődött. Az áram-felhasználás egyharmadát biztosító megújuló energiaforrásoknak a teljes felhasználásban elért részaránya - ugyancsak 2016-ról 2017-re – 12,5 %-ról 13,1 %-ra emelkedett.

 

2017-ben a kőolajszármazék-felhasználás (motorbenzin, Diesel, repülőbenzin) mennyisége 3, a vegyipar benzinigénye pedig 7 %-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A földgáz-felhasználásnál – részint az ipar, részint a háztartások keresletének emelkedése folytán – 5 %-os növekedést regisztráltak. A kőszén-felhasználás mennyisége ezzel szemben jó 10 %-kal csökkent, ami a megújuló energiák és a gáz alapú erőművek termelésének erőteljes emelkedésével párhuzamosan ment végbe.

 

A ma már csaknem kizárólag áramtermelésre használt barnaszén felhasználásánál 2017-ben nem történt számottevő mennyiségi változás, a nukleáris erőművek áramtermelése ugyanakkor 10 %-kal mérséklődött. A megújuló energiák termelése 6 %-kal bővült, ezen belül azonban szintén látványos szerkezetváltás ment végbe. Miközben a vízerőművek teljesítménye csökkent, a szélerőművek 34, míg a szolár-berendezések 5 %-kal több áramot állítottak elő a 2016. évinél.

 

Készítette: Juhász Imre, KGA