Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Az Audi felfüggeszti két modelljének gyártását | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Az Audi felfüggeszti két modelljének gyártását

Szerző: Béres László | 2018. május 10.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

A VW konszern strukturális átalakítása során Rupert Stadler Audi vezetőt megerősítették pozíciójában. Stadler a dízelbotrányt az Audi számára elintézettnek gondolta, 2017 végén bejelentette, a belső vizsgálati csoport 2018 elején megszűnik. A legújabb hírek szerint azonban újabb modellek és motorok érintettek az ügyben, így az A6 és A7 modellek gyártását felfüggesztették.

Újabb Audi modellek és motorok kerültek vizsgálat alá, miután a V6TDI motorral szerelt A6 és A7 modellek esetén is rábukkantak a szoftveres csalásra. Németországban 33000, világviszonylatban hatvanezer járművet érint az ügy. Az Audi felfüggesztette a modellek gyártást és értékesítését. Korábban már az A8 modelleket is vissza kellett hívni.

 

Egy meghallgatás során tisztázhatják a helyzetet, de amennyiben a gyanú beigazolódik, a járműveket vissza kell hívni szoftveres frissítésre. A gyanús dolgokat azonnal jelentjük a hatóságoknak, mert érdekünkben áll a teljes felderítés – jelentette ki Stadler. A belső vizsgálat azonban sok ideig tart, minden motorvariációt át kell nézni. Az időzítés ismét nagyon rossz volt a vállalatnak. 2017-ben hasonló eset történt, akkor az éves eredményeket bemutató sajtótájékoztató idejében tartottak a hatóságok razziát, most pedig az elektro-offenzíva bejelentést követően. Diess, a VW vezetője múlt héten jelentette ki, hogy a konszernnek „rendesebbnek” kell lennie, így lehetséges, hogy következményei lesznek a mostani ügynek.

 

Az Audi áprilisban enyhe növekedést ért el az eladásokban. A tavalyihoz képes 3%-kal több autót értékesítettek a múlt hónapban. Főleg a kínai piac teljesít jól, ott is az A8-as luxuslimuzin. Kínában 2022-re megduplázzák a modellek számát, és négy tisztán elektromos modell is elérhető lesz. Az európai piac, így a német és a francia is, 4%-os csökkentést mutatott. 2025-re 800000 e-autót és hibridet szeretnének eladni. 2017-ben Németországban 25000 e-autó és 29000 hibrid került értékesítésre, míg Kínában 580000. Az Audi már második éve szorul a Daimler és a BMW mögé az eladásokban, ezen szeretnének változtatni.

 

Mindeközben a VW járművek esetén kötelező érvényűvé tehetik a frissítést, és ha a tulajdonos ezt nem végezteti el, a járművet kivonhatják a forgalomból. Ez leginkább a Passat, Golf és Touareg modelleket érinti, amelyek Euro5 motorral szereltek. A tulajdonosoknak 18 hónap állt rendelkezésre, április végén lejárt a határidő. A forgalomból kivonást hatóságilag is elindíthatják, költségei a tulajdonost terhelik. Problémát jelent, hogy ha egy tulajdonos pert indított a VW ellen, a frissítést csak a per lezárta után kezdheti meg, hiszen a frissítéssel éppen a bizonyíték tűnik el.

 

Készítette: dr. Wersényi György