Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Vizsgabejelentés | MKIK

honlapján!

-

Hasznos információk vállalkozóknak

Országos rendezvénynaptár

<< 2021 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
8
91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Vizsgabejelentés

 

Tisztelt Vizsgaszervező!

 

 

Vizsgadelegálás:

 

A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 7. § (1) bekezdése alapján a Szociális és Munkaügyi Minisztérium átadta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban MKIK) részére a 2007. február 14-én kötött megállapodás szerinti 16, valamint a 2008. július 15-én kötött megállapodásban foglalt újabb 11 szakképesítés tekintetében a szakmai vizsga vizsgaelnöke kijelölésének jogát.

A Nemzetgazdasági Minisztériummal 2010. november 26-án kötött „Megállapodás” szerint 99 szakképesítésben és a hozzá tartozó szakképesítések körében a 2011. január 1-je után bejelentett szakmai vizsgáknál az MKIK kéri fel és delegálja a területi kamarák segítségével a szakmai vizsga elnökeit.

 

A feladatot az MKIK a 23 területi kamara közreműködésével látja el. Amely szakképesítésekben az MKIK a területi kamarák közreműködésével jelöli és delegálja a szakmai záróvizsgákra a vizsgaelnököket, ott az illetékes gazdasági érdekképviseletek (ÁFEOSZ, IPOSZ, KISOSZ, VOSZ, MGYOSZ, OKISZ, STRATOSZ) jelölik és delegálják a vizsgabizottsági tagokat (1. sz. melléklet szerint).  

 

*A 37/2003. (XII.27) OM rendelet szerinti OKJ-ben (régi OKJ) a Nőiruha-készítő és Férfiruha-készítő szakképesítést az 133/2010. (IV.22.) kormányrendelet szerinti OKJ-ben (új OKJ) a szabó szakképesítés foglalja magába.

A delegálási jogosultság érvényes a fenti szakképesítések szakképesítéseinek körére (rész-szakképesítések, szakképesítés-elágazások és szakképesítés-ráépülések) szervezett szakmai záróvizsgákra.

 

A 26/2001. (VII.27.) OM rendelet, a 20/2007. (V.21.) eljárási rend alapján bejelentésre kerülő vizsgák esetén a 15/2008. (VIII. 13.) SZMM rendelet 4. melléklete, a 19/2009. (IX.25.) SZMM rendelet, az 1/2010. (II.5.) SZMM rendelet, valamint a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 10. § (1) bekezdés k) pont alapján eldönthető a területileg illetékes kamarák vizsgaelnök delegálási joga.

 

Kapcsolt szakmai vizsga esetén:

A 125 szakképesítésben kapcsolt szakmai záróvizsga esetén az a szervezet jogosult felkérni és delegálni vizsgabizottsági tagot, akinek a szakképesítési jogosultságához több vizsgázói létszám tartozik. Amennyiben a kapcsolt szakképesítés nem tartozik a több létszámmal rendelkező vizsgadelegáló megbízó jogosultságába, úgy a jogosultsággal rendelkező delegálja a vizsgabizottsági tagot. A kapcsolt vizsga delegálására jogosult delegálónak ugyanazt a személyt kell delegálnia, mint a kijelölő, több létszámot delegálónak.

 

Vizsgabejelentés:

 

A szakmai vizsgákat a www.isziir.hu* felületen kell az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli vizsgaszervezők részéről elektronikus úton bejelenteni, a 20/2007. (V.21.) eljárási rend előírásainak megfelelő határidők betartásával.

Az elektronikusan bejelentett és elküldött vizsgákat a 23 területi kamara és a 7 gazdasági érdekképviselet is látja az internetes felületen.

(*isziir:Internet alapú Szakképzési Integrált Információs Rendszer)

 

Az elektronikusan rögzített vizsgabejelentéseket a jelentés dokumentumnál kell kinyomtatni, majd aláírni, bélyegzővel ellátni és postai úton megküldeni az illetékes területi kamarának és gazdasági érdekképviseletnek, mert csak ebben az esetben fogadható el érvényes bejelentésnek.

Kapcsolt szakmai záróvizsga esetén a vizsgabejelentést a vizsgaszervezési jogosultság szerint minden érdekeltnek küldje meg a vizsgaszervező.

 

A szakmai vizsgáztatás függetlenségének biztosítása érdekében a vizsgaszervezőknek a vizsgaelnökökre és tagokra vonatkozó javaslattételét nincs mód figyelembe venni.

 

A rendszerben még nyilvántartásba nem vett, első alkalommal vizsgáztatási jogosultságot szerzett vizsgaszervező a www.isziir.hu felületen a „vizsgaszervező regisztráció” menüpont alatt tudja magát regisztrálni (főoldal, menü, harmadik felsorolás), itt kell bejelenteni alapadatait, szakképesítéseit.

    

Kérjük az első alkalommal regisztráló iskolai rendszerű vizsgaszervezőt, hogy azon dokumentumát/részdokumentumát (pl. alapító okirat vagy pedagógiai program), amely tartalmazza a vizsgaszervezési jogosultságot az engedélyezett szakképesítésekben, az www.isziir.hu felületre (szkennelve) csatolmányként felrögzíteni szíveskedjen.

 

Kérjük az első alkalommal regisztráló iskolarendszeren kívüli vizsgaszervezőt, hogy a vizsgáztatási jogosultságról szóló határozatát az www.isziir.hu felületre (szkennelve) csatolmányként felrögzíteni szíveskedjen.

 

A vizsgaszervezők kísérjék figyelemmel az internetes felületen rögzített vizsga elfogadását, és ha kell, tegyék meg a szükséges intézkedéseket a hiányosságokra a területi kamarai ügyintézők felé.

 

Kérjük, a vizsgaszervezők hozzáférési jogosultságaik tekintetében körültekintően járjanak el, a személycseréket a jogosultságok vonatkozásában kísérjék figyelemmel, változás esetén rögzítsék azt.

 

A fent leírt módon lehet elvégezni azon szakképesítések szakmai záróvizsgáinak bejelentéseit is, amelyekben a vizsgabizottsági tag delegálására továbbra is a területileg illetékes kamara jogosult.

 

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárás rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) kormányrendelet által kiadott szakképesítések esetén a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet, az Országos Képzési Jegyzékben történő felvétel és törlés eljárás rendjéről szóló 37/2003. (XII. 27.) OM rendelet által kiadott szakképesítések esetén a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet értelmében a vizsgabejelentéseket

 

iskolai rendszerű képzést lezáró vizsga esetén:

 

·         február- márciusi vizsgaidőszak esetén december 15-ét

·         május-júniusi vizsgaidőszak esetén február 15-ét

·         októberi vizsgaidőszak esetén augusztus 31-ét

követő 15 napon belül,

 

iskolarendszeren kívüli képzést lezáró szakmai vizsga esetén:

 

·         A vizsga megkezdését megelőzően 30 nappal előbb

 

kell bejelenteni.

 

A fentiekben megjelölt határidőn túli bejelentések esetében a minisztérium által kiadott külön engedély alapján áll módunkban a vizsgabejelentés befogadására iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli vizsgáknál egyaránt.

 

Kapcsolt szakmai vizsga esetén:

Amennyiben a szakmai záróvizsgára jelentkezett tanulói létszám (javító- vagy pótlóvizsga) vagy közös modul miatt szükségessé válik szakmacsoporton belül a rokonszakképesítéseknél a szakképesítések vizsgáinak egy időben történő szervezése, kérjük, hogy a bejelentési felület megjegyzés rovatában tüntessék fel a kapcsolt szakképesítések OKJ azonosítószámát, szakképesítés megnevezését, a hozzárendelt vizsgázói létszámot, valamint a vizsga ISZIIR azonosítóját.

Kapcsolt vizsgák lehetőségei: 

·         szakmacsoporton belüli rokonszakképesítések csatolása (modulrendszerű kompetencia alapú szakképesítések),

·         szakmacsoporton belüli közös modullal rendelkező szakképesítések csatolása,

·         részszakképesítések és elágazások csatolása.

 

A szakmai záróvizsgáknál ugyanazon szakképesítés esetében azonos szakmai és vizsgakövetelmény alapján felkészített vizsgázók vizsgáztatására van lehetőség egy vizsgacsoporton belül.

 

Módosítást az elektronikus felületen a vizsgaszervező addig tud végezni, amíg a bejelentés státusza: „Jóváhagyásra váró”. Ha a jóváhagyott vizsgát elfogadta a kamara, a bejelentéssel kapcsolatos módosításokat már csak a területi kamarától írásban lehet kérni. Csak az írásban benyújtott módosítási kérelmet tudja figyelembe venni a kamara munkatársa. Amennyiben a vizsga jóváhagyott állapotban van, és bármilyen változás történik a delegált elnökkel illetve taggal kapcsolatosan, kérjük a változást telefonon jelezni, majd írásban (is) eljuttatni a kamarának, - ha érintett - az érdekképviseletnek is.

 

A vizsgabejelentésen jelölt vizsgázói létszámnál több vizsgázót nem vizsgáztathat a vizsgaszervező és a vizsgabizottság, az esetleges létszámmódosítást írásban kell jelenteni a delegáló területi kamarák felé, amelyek elvégezhetik a módosítást.

 

Iskolarendszeren kívüli vizsgák esetén a 10 fő alatti létszám engedélyezéséhez szükséges az adott szakképesítésért felelős minisztérium írásbeli engedélye, amelyet a kinyomtatott vizsgabejelentéssel együtt kérjük megküldeni postai úton az illetékes területi kamarának és a gazdasági érdekképviseletnek.

                                                                                                                

Tételigénylés:

 

A szakmai záróvizsgákra a tételek igénylése jelenleg az eddig alkalmazott eljárás szerint, időintervallumban és helyen történik az NSZFI-nél.

 

 

Amennyiben kérdése van, vagy segítségre van szüksége, kérem, forduljon a területi kamarai vagy gazdasági érdekképviseleti címlistákon megadott munkatársakhoz, vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara munkatársaihoz.

 

  • Kapcsolattartó (MKIK)

 

Szabó Bálint

tel.: +36 20/573-5178

e-mail: szabo.balint@mkik.hu   

Czipóth Mária

tel.: +36 20/469-0476

e-mail: czipoth.maria@mkik.hu

 

                                                                                                           

Budapest, 2011. február

                                                              

                        

                                                                                                 Dr. Szilágyi János

                                                                                           oktatási és képzési igazgató

 

 

 

1. sz.melléklet

 

 

ÁFEOSZ

33 341 01 0000 Kereskedő, boltvezető

33 341 02 0000 Mintabolti értékesítő, szolgálatértékesítő

31 341 02 0000 Raktáros

31 341 03 0000 Töltőállomás-kezelő

 

IPOSZ

31 582 09 0000 Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő

33 522 02 0000 Hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó

31 521 15 0000 Késes, köszörűs, kulcsmásoló

31 521 14 0000 Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő

31 521 18 0000 Kötő- és varrógép műszerész

33 521 07 0000 Órás

31 582 07 1000 Épület- és építménybádogos

33 582 04 1000 Festő, mázoló és tapétázó

31 582 12 0000 Ipari alpinista

31 582 13 0000 Kályhás

31 582 19 0000 Üveges és képkeretező

33 542 01 1000 Bőrdíszműves

33 542 02 1000 Cipész, cipőkészítő, cipőjavító

33 542 03 0000 Fonó, kötő és nemszőtt-termék gyártó

31 542 01 0000 Kalapos, sapka- és kesztyűkészítő

31 542 02 1000 Szíjgyártó és nyerges

33 542 06 0000 Szövő

33 542 07 0000 Szűcs, szőrme- és bőrkonfekcionáló

33 542 08 0000 Textilszínező, -kikészítő

33 542 09 0000 Tímár, bőrkikészítő

33 814 02 0000 Vegytisztító, kelmefestő, mosodás

33 543 01 1000 Bútorasztalos

31 543 04 0000 Kádár, bognár

33 542 04 1000 Kárpitos

31 527 01 0000 Könyvkötő

31 213 01 0000 Szita-, tampon- és filmnyomó

33 811 01 0000 Cukrász

33 815 02 0000 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

31 543 08 0000 Sportszerjavító

52 815 01 0000 Kozmetikus

52 725 01 0000 Látszerész és fotócikk-kereskedő

51 213 01 1000 Fényképész és fotótermék-kereskedő

 

KISOSZ

31 341 01 0000 Bolti eladó

33 811 02 1000 Pincér

33 811 03 1000 Szakács

52 341 05 1000 Kereskedő

52 341 02 0000 Becsüs

54 345 02 0000 Logisztikai ügyintéző

51 341 01 0000 Műszakicikk-kereskedő

54 812 02 0000 Protokoll és utazásügyintéző

52 811 02 0000 Vendéglős

54 812 01 1000 Idegenvezető

54 812 03 0000 Szállodai portás, recepciós

 

MGYOSZ

31 544 01 0000 Bányászati gépkezelő

31 582 10 0000 Épületlakatos

31 521 05 0000 Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

31 544 03 0000 Külszíni bányász

31 522 03 0000 Légtechnikai rendszerszerelő

31 521 24 1000 Szerkezetlakatos

31 544 04 0000 Vájár

31 544 02 0000 Elektrolakatos és villamossági szerelő

33 521 01 1000 Elektromechanikai műszerész

31 522 01 0000 Elektromos gép- és készülékszerelő

33 522 01 0000 Elektronikai műszerész

31 522 04 0000 Villamoshálózat-szerelő, -üzemeltető

33 522 04 1000 Villanyszerelő

33 582 01 1000 Ács-állványozó

33 582 02 0000 Belsőépítési szerkezet- és burkolatszerelő

31 582 01 0000 Betonelemgyártó

33 582 03 1000 Burkoló

31 582 02 0000 Csővezetéképítő

31 582 03 0000 Építményszerkezet-szerelő

31 582 04 0000 Építményszigetelő

31 582 05 0000 Építményzsaluzat-szerelő

31 582 11 0000 Ingatlanfenntartó, karbantartó

31 543 06 0000 Mész- és cementterméket gyártó gép kezelője

31 582 17 0000 Tetőfedő

54 582 01 0000 Épületgépész technikus

52 523 01 1000 Automatikai műszerész

54 523 01 0000 Elektronikai technikus

54 522 01 0000 Erősáramú elektrotechnikus

54 582 03 0000 Magasépítő technikus

54 543 02 0000 Fa- és bútoripari technikus

52 522 09 0000 Gáz- és tüzeléstechnikai műszerész

54 582 04 0000 Mélyépítő technikus

 

OKISZ

31 521 03 0000 Építő- és szállítógép-szerelő

31 521 07 1000 Finommechanikai műszerész

31 521 08 0000 Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő

31 521 10 1000 Géplakatos

31 725 01 0000 Optikai üvegcsiszoló

31 543 07 0000 Papírgyártó és –feldolgozó

31 543 10 0000 Üveggyártó

33 815 01 1000 Fodrász

31 543 03 0000 Ipari üvegműves

31 814 01 0000 Takarító

31 543 09 0000 Üvegcsiszoló

54 521 01 0000 Gépgyártástechnológiai technikus

51 521 01 0000 Másoló- és irodagép műszerész

52 523 03 0000 Mechatronikai műszerész

52 725 03 0000 Optikai műszerész

 

STRATOSZ

33 346 01 1000 Irodai asszisztens

31 853 04 0000 Köztisztasági munkagép- és járműkezelő

52 344 02 0000 Vállalkozási ügyintéző

54 525 01 0000 Építő- és anyagmozgató-gépész technikus

 

VOSZ

31 521 02 0000 CNC-forgácsoló

31 521 06 0000 Finommechanikai gépkarbantartó, gépbeállító

31 521 11 0000 Hegesztő

31 521 12 0000 Hőkezelő

31 522 02 0000 Hőtechnikai berendezéskezelő

31 543 02 0000 Ipari nemesfém-megmunkáló

31 521 16 0000 Kohászati anyagelőkészítő

31 521 17 0000 Kohászati gépkezelő

33 521 04 0000 Korrózió elleni védőbevonat készítője

31 521 21 0000 Olvasztár

31 521 22 0000 Öntészeti mintakészítő

31 521 23 0000 Öntő

33 521 08 0000 Szerszámkészítő

31 521 25 1000 Színesfém-feldolgozó

31 521 26 0000 Színesfémkohász

31 521 27 0000 Vas- és acélfeldolgozó

33 524 01 1000 Vegyi- és kalorikusgép szerelő és karbantartó

33 543 02 0000 Gumiipari technológus

31 543 01 0000 Finomkerámiagyártó gép kezelője

31 521 13 0000 Kemencekezelő, -égető

31 582 15 1000 Kőműves

33 521 05 0000 Könnyűipari géprendszer üzemeltetője

33 542 05 0000 Szabó

31 521 09 1000 Gépi forgácsoló

54 542 01 0000 Könnyűipari technikus

54 521 03 0000 Melegüzemi technikus

51 542 02 0000 Szabász