Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Üzleti delegáció Kuvaitba és Ománba - összefoglaló | MKIK

honlapján!

-

Hasznos információk vállalkozóknak

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516
17
1819
20212223242526
2728293031  

Üzleti delegáció Kuvaitba és Ománba - összefoglaló

Szerző: Babák Péter | 2017. november 24.

Az MKIK Közel-Kelet és Észak-Afrika Tagozata (KKÉAT) szervezésében, Magyarország Kuvaiti és Rijádi Nagykövetségeivel együttműködve 18 tagú üzletember-delegáció utazott ki Kuvaitba és Ománba 2017. november 5-10. között Miklóssy Ferenc, a KKÉAT elnökének vezetésével. A látogatás célja a magyar-kuvaiti és magyar-ománi gazdasági kapcsolatok erősítése és bővítése, a kuvaiti és ománi befektetések magyarországi ösztönzése volt. A kiutazás a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásával valósult meg. 

A delegációban jelen voltak az élelmiszeripari, tejipari, olajipari, autóipari, faipari, információtechnológiai, elektrotechnikai, gépipari, consulting és reklám ágazatok képviselői.

A csoport Kuvaitba érkezését követően 2017. november 5-én este Miklóssy Ferenc és Kerékgyártó Áron külgazdasági attasé tájékoztatást adott a delegáció tagjai számára a kuvaiti üzleti környezetről, valamint a delegáció programjáról. 2017. november 6-án reggel a Kuvaiti Kereskedelmi és Iparkamarában Mr. Abdul Wahab M. Al-Wazzan alelnök fogadta a küldöttséget. A fórumot követően a helyi üzletemberek megbeszéléseket folytattak a magyar delegáció tagjaival, melynek eredményeképp több érdemi megbeszélésre is sor került. Az üzleti találkozón leginkább a megújuló energia, az olaj és gázipari termékek, mezőgazdasági technológiák és a turizmus iránt volt érdeklődés. A kamarai látogatást követően az élelmiszeripari és mezőgazdasági magyar vállalatok a Fresh Dairy Producers cég farmján, két vállalkozás pedig a Szultán Center hipermarket lánc menedzsmentjénél tettek látogatást. Este Bayer Mihály kuvaiti nagykövet fogadta egy munkavacsora keretében a delegációt a nagykövetségi rezidencián, melynek keretében értékelték az üzleti megbeszélések eredményeit.

2017. november 7-én délelőtt a delegáció tagjai a Kuvaiti Befektetési Ügynökség (KDIPA) székházában kaptak tájékoztatást a kuvaiti befektetési környezetről.A KDIPA-t, 2013-ban hozták létre, azzal a céllal, hogy támogassa és elősegítse a Kuvaitba irányuló beruházásokat. A KDIPA elnöke a mindenkori kereskedelmi és ipari miniszter. Az intézmény fejlesztési, promociós, szabályozási és tanácsadói szerepet tölt be. A rendezvényen beszámoltak az intézmény tevékenységéről és Kuvaitba áramló nagyobb projektekről, valamint a Kuwait Vision 2035 tervről, amelynek célja Kuvaitot rövid időn belül gazdasági reformokkal pénzügyi és kereskedelmi központtá alakítani. 2017. november 8-án az üzleti programok Ománban folytatódtak, ahol az Ománi Kereskedelmi és Iparkamarában gazdasági fórumra és B2B találkozókra került sor. A tájékoztató fórumon és B2B találkozón közel 60 fő vett részt. A területért illetékes Szaúdi Magyar Nagykövetség mellett az üzleti találkozók sikeréhez hozzájárult Benke Richárd, a MOL ománi képviselet vezetője, valamint több, kint élő magyar állampolgár szervező tevékenysége. Este Csillag Ferenc nagykövet munkavacsorán látta vendégül a delegáció tagjait. Következő napon, Omán egyik legjelentősebb holdingja, az MNKH ománi képviseletének, az Insomniának a partnere, az AlZubair szervezett tájékoztató fórumot, valamint üzletember találkozókat a magyar delegáció tagjai számára. Az AlZubairt - ami az első magántulajdonban lévő ománi cég- 1967-ben alapították családi vállalkozásként.1973-ra már piacvezetővé vált a régióban, és mára közel 20 vállalatot tömörít. Jelenlegi stratégiája alapján 6 nagy területre fókuszál: energia és logisztika, mérnöki tevékenységek és építőipar, gyártás, IT, ingatlan és turizmus, valamint autóipar. A cégcsoport jelenleg több, mint 20.000 embert foglalkoztat és 100 millió USD bevételt generál évente. Ezt a számot 10 éven belül jelentősen meg akarják növelni.

 

Csatolt állományok: