Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Keresletvezérelt munkaerőpiac | MKIK

honlapján!

-

Hasznos információk vállalkozóknak

Országos rendezvénynaptár

<< 2021 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
8
91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Keresletvezérelt munkaerőpiac

Szerző: Homonnay Orsolya | 2018. szeptember 12.

2018. szeptember 6. és 8. között rendezték a magyar közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáját, az 56. Közgazdász-vándorgyűlést. A háromnapos debreceni rendezvényen többek között előadott Matolcsy György jegybankelnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A csütörtöki plenáris ülést Matolcsy György jegybankelnök nyitotta meg, aki előadásában a visegrádi országok gazdasági szerepét méltatva emlékeztetett arról, hogy az elmúlt években ebben a térségben a munkanélküliség csökkent, rugalmasság jellemzi a gazdaságpolitika, a monetáris politika, valamint a társadalompolitika területét is. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyebek mellett kifejtette, hogy Magyarország 2020-ra a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát akarja kutatás-fejlesztésre költeni. Kitért továbbá arra is, hogy a digitalizációt és robotizációt szolgáló ipar 4.0 program kihívásaira hatékonyan reagáló képzési rendszert kell kialakítani. Elengedhetetlennek nevezte a szakképzésben az épületek és az eszközök infrastruktúrájának fejlesztését, a szaktanárok számának növelését és a gyerekekkel való intenzívebb foglalkozást.

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint már vége annak a korszaknak, hogy az alacsony bérek a magyar gazdaság érdekeit szolgálják, és az elmúlt években látott erős bérnövekedési folyamat a következő időszakban is fennmaradhat. Ma már keresletvezérelt a munkaerőpiac, egyre nagyobb a munkaerőhiány, így sok kis cég nem tudja majd tartani a bérnövekedés ütemét.

Az MKIK elnöke arról is beszélt, hogy a rendszerváltás után nem volt elegendő munka, hol kisebb, hol nagyobb volt a munkanélküliség. Szerinte a közgazdasági logika volt mindenki fejében a rendszerváltás után, hogy az alacsony munkabér a magyar gazdaság érdekeit, a versenyképességét szolgálja, de ez az elmúlt években megváltozott. Parragh László elmondta, a versenyképességhez erősíteni kell a digitális kompetenciát és a vállalkozói készséget, és a kamara támogatja, hogy szabályozói szinten jelenjen meg az angol nyelv tanulása.

 

Forrás: MTI, portfolio. hu