Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Az iparkamara és a szövetkezeti tanács támogatja a továbbfoglalkoztatás feltételeinek javítását | MKIK

honlapján!

-

Hasznos információk vállalkozóknak

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
1234
5
67
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Az iparkamara és a szövetkezeti tanács támogatja a továbbfoglalkoztatás feltételeinek javítását

Szerző: Homonnay Orsolya | 2018. június 20.

A nyugdíjasok foglalkoztatási lehetőségeinek bővítéséről tartott sajtótájékoztatót Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke június 20-án, az MKIK székhelyén. Az MKIK és az OSZT egyaránt támogatja a továbbfoglalkoztatás feltételeinek javítását.

 

Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte, Magyarországon a munkaerőhiány a növekedés korlátja, ezért a kormánynak komplexen kellene áttekinteni a munkaerő-tartalék bevonásának lehetőségét, amelyben a nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás egy forma lehetne. Hazánkban a KSH adatai alapján 2018 első negyedévében csaknem 80 ezer betöltetlen álláshely volt, ami közel 20 ezerrel több, mint egy évvel korábban - ismertette. Mint mondta, munkaerőhiány sújtja a közigazgatás területét, különösen az egészségügyet. Legerőteljesebben a versenyszféra érintett, ahol egyes becslések szerint már 59-61 ezer betöltetlen álláshely lehet. Legnagyobb a gond a feldolgozóiparban, de a szállítás-raktározás területén is komoly problémák vannak.

 

Kósa Lajos, az OSZT elnöke elmondta, a szövetkezeti foglalkoztatás a munkaadóknak és a munkavállalóknak is rugalmas foglalkoztatás, becslésük szerint további több százezer nyugdíjast lehetne bevonni a munkaerő világába valamilyen formában.

 

A kamara elnöke szerint mobilizálható munkaerő-tartalékot jelenthetnek a közmunkások megfelelő képzés után, a cigányság a felzárkóztatási programot követően, valamint az oktatási intézményekből lemorzsolódó diákok, a közterhet nehezen kitermelő kisvállalkozások. Növelni lehetne a munkaerő-kínálatot az atipikus foglalkoztatás elterjesztésével, köztük a nagyobb munkaerőt mozgatni képes szövetkezetekkel, a külföldön dolgozó magyar munkavállalók hazacsábításával, ugyanakkor nem jelent reális tartalékot a munkaerőimport - mondta.

 

Parragh László kitért arra, hogy a tervek szerint a nyugdíjasok 2019 januártól kedvezményesen foglalkoztathatók, egyebek közt megszűnik az utánuk fizetendő szociális hozzájárulási adó, a személyi jövedelemadójuk 15 százalék lesz, éves szinten 45 milliárd forintra becsülik az öregségi nyugdíj mellett a Munka törvénykönyve alapján foglalkoztatottak utáni kedvezményt.   

 

Kósa Lajos kiemelte, hogy a szövetkezeti foglalkoztatás atipikus formának tekinthető, rendkívül rugalmas forma munkavégzés szempontjából, emellett egyszerre jeleníti meg a tulajdonosi és a munkavállalói szemléletet. Adataik szerint Magyarországon május végéig 140 nyugdíjas szövetkezet alakult 30 ezer taggal, közülük 7 ezren már dolgoznak. A 140 nyugdíjas szövetkezet 2 ezer vállalkozási szerződést kötött, árbevételük 1,7 milliárd forintot tett ki - mondta az OSZT elnöke, aki egyebek mellett megemlítette azt is, hogy felmérésük szerint a 2,7 millió magyar nyugdíjasból 800 ezren szívesen dolgoznának heti 2-3 napot, nekik jelenthet alternatívát a kedvező adózást biztosító szövetkezeti foglalkoztatási forma.

 

Forrás: MKIK/ MTI