Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Üzleti delegáció Tyumenybe és Jekatyerinburgba - 2014. június 15-20. | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Üzleti delegáció Tyumenybe és Jekatyerinburgba - 2014. június 15-20.

Szerző: Leimeter Ilona | 2015. február 6.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Orosz Tagozata (MOT) Tóth Imre, tiszteletbeli elnök vezetésével 2014. június 15-20. között üzletember-delegációt szervezett Tyumenybe és Jekatyerinburgba. A kiutazás célja a helyi üzleti és befektetési környezet feltárása és üzleti kapcsolatok kiépítése volt. Az orosz fél részéről a szervezők Tyumeny régió Kereskedelmi és Iparkamarája és az Uráli Kereskedelmi és Iparkamara voltak. A szervezést nagyban segítette Molnári Sándor, Magyarország jekatyerinburgi főkonzula.

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok élénkülése fényében a kamarai delegáció kiutazásának az ideje megfelelőnek bizonyult, kellő nyitottságot és érdeklődést érzékeltünk a régiók vezetése, az orosz cégek és a helyi sajtó részéről.

Tyumenyben a kamarai delegáció tagjai a főkonzulátus és a helyi kamarák közreműködésével tartalmas és hasznos szakmai programon vettek részt, melynek során a magyar cégek kétoldalú üzletember-találkozók mellett a regionális és városi vezetéssel is tárgyaltak.

A Tyumeny régió Kereskedelmi és Iparkamarája magyar-orosz gazdasági fórumot és üzletember találkozót szervezett, melyen több mint 50 orosz cég vett részt. A fórum során együttműködési megállapodás aláírására került sor a MOT és a tyumenyi kamara között.

A delegáció látogatást tett a Dél-Szibériai Innovációs Központban, ahol tyumenyi cégek mutatták be innovációs projektjeiket az olaj-, építőipar és mezőgazdaság területén.

Golous Andrey, Tyumeny város polgármester helyettese fogadta a magyar üzletembereket az érintett szakemberek részvételével. A városi adminisztrációval való megbeszélésen szó volt a panelépületek felújításáról, sportkomplexumok építéséről, a városi vízellátás és tisztítás teljes rekonstrukciójáról, valamint hulladékfeldolgozásról való magyar részvételéről.

Tóth Imre, tiszteletbeli elnök vezetésével a delegáció egy része ellátogatott Jaultorovszkba a Partner Holdinghoz tartozó „Proverit” építőanyag-ipari cég üzemébe. Az üzemben Kolunyin Vlagyimir, a Holding vezérigazgató helyettese, Bozsedomov Artyom, a Proverit-Develpoment építőipari cég vezérigazgatója és Buharev Gennediy az üzem vezetője fogadták a magyar delegációt.

A delegáció másik fele Horváth László, a MOT alelnök és a Pólus Kereskedelmi, Pénzügyi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgató vezetésével Tyumeny város vízellátási és csatornázási feladatait ellátó „Tyumeny Vodokanal” céghez látogatott el, ahol részletesen megvitatták a víztisztító üzem és a városi vízvezetékrendszer teljes rekonstrukciójában való magyar részvétel lehetőségét.

A delegáció cégprofiloknak megfelelő két külön csoportban tárgyalt Tyumeny régió mezőgazdasági és építésügyi vezetőségével. Csejmetov Vlagyimir, mezőgazdaságért felelős kormányzó-helyettes magyar szakemberek segítségét kérte egy már meglévő tehenészet szaporodásbiológiai problémáinak megoldásához, melyben a Dairy Consulting Kft. felajánlotta e téren szerzett tapasztalatait. Susztov Szergej, építésügyekért felelős regionális vezetővel való tárgyalás során szó volt a panelházak felújításában szerzett magyar tapasztalatokról, sport és egészségügyi létesítmények építéséről, a hulladékgazdálkodás komplex kérdésének megoldásáról.

Tyumeny régió kormányzójának megbízásából a delegációt a kormányhivatalában Smukov Vadim, befektetés politikáért felelős kormányzó-helyettes fogadta. A kormányzó-helyettes megjegyezte, hogy komoly problémát jelent Tyumeny régiónak a burgonya feldolgozás – a régió évente 600 000 t burgonyát termel azonban nincs megfelelő feldolgozó üzem. Tóth Imre elmondta, hogy a magyar cégek nyitottak zöldségfeldolgozó, -csomagoló és logisztikai bázis létesítésében, beleértve az ehhez kapcsolódó komplex hűtőház építését. Valamint további javaslatokat tudnak tenni keményítő komplexum létesítésére (a burgonya feldolgozásához kapcsolódóan) valamint víz és hulladékgazdálkodási problémák megoldására.

Tóth Imre, tiszteletbeli elnök és Horváth László, alelnök további megbeszélést folytattak Vahin Vjacselavval, a közüzemekkel foglalkozó kormányzó-helyettessel, amelyen részt vett Molnári Sándor, főkonzul is. A megbeszélésen került bejelentésre, hogy a május hónapban meghirdetett hulladékgazdálkodási koncessziós tender nyertese egy orosz konzorcium, amely írásban felkérte a Pólus Kereskedelmi, Pénzügyi és Szolgáltató Kft.-ét a fővállalkozói feladatok ellátására, amelynek finanszírozási konstrukciója most van kidolgozás alatt. A koncessziós tenderjavaslat több mint egy éves előkészítése során magyar szakemberek részvételével készültek a javaslatok.

A kamarai delegáció oroszországi programjának második felében átutazott Jekatyerinburgba a helyi üzleti lehetőségek feltérképezése céljából. A jekatyerinburgi program előkészítésében aktív szerepet vállat Molnári Sándor, jekatyerinburgi főkonzul.

A delegáció részt vett a részt vett az Uráli Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági fórumon, melyre több regionális minisztérium képviselőjét is meghívták. A fórum záró pontja a MOT és a helyi kamara közötti együttműködési megállapodás aláírása volt. A fórumot követő üzletember-találkozón több mint 30 orosz cég vett részt.

A kétoldalú tárgyalások után Molnári Sándor, főkonzul és Tóth Imre, tiszteletbeli elnök részvételével Pasler Denis, Szverdlovszk régió kormányelnöke fogadta a delegációban résztvevő projektcégeket és Jermilov Oleget, a MOT elnökségi tagot az 1000 Út Kft. ügyvezető igazgatóját. Pasler a megbeszélés során felvetette egy sajtgyár létrehozását a régióban, melynek megvalósításában segítséget nyújthat a Dairy Consulting Kft. Továbbá felmerült még óvoda és egyéb szociális objektumok létesítése.

A delegáció továbbá látogatást tett Jekatyerinburg város adminisztrációs hivatalában, ahol Roizman Jevgeniy polgármester fogadta a magyar cégeket. Roizman előzetes tárgyalásokat folytatott Sziráki Pál Józseffel, az Evopro Holding képviselőjével Jekatyerinburg buszállományának fejlesztéséről. Az Evopro által ajánlott lehetőségek igen nagy érdeklődést váltottak ki, melynek kapcsán egy kisebb kormányzati ülés került összehívásra egy szakmai tárgyalás keretin belül.

Figyelemre méltó, hogy a kamarai delegációt a két régióban a legmagasabb szinten és a vártnál jóval nagyobb sajtó visszhang követte. A kiutazásnak várhatóan több üzleti eredménye is lesz.