Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Magyar-orosz gazdasági fórum - 2013. március 27. | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Magyar-orosz gazdasági fórum - 2013. március 27.

Szerző: Leimeter Ilona | 2015. február 6.

2013. március 27-én az MKIK Magyar-Orosz Tagozata Magyar-orosz gazdasági fórumot szervezett Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár részvételével.

Tóth Imre tiszteletbeli elnök köszöntötte az előadókat és a fórum résztvevőit. Kiemelte, hogy a Magyar-Orosz Tagozat tagvállalatai az orosz piac legaktívabb magyar résztvevői.

Dr. Parragh László tájékoztatást tartott az MKIK külgazdasági tevékenységéről, tagozati rendszeréről. Beszámolt a Tagozat tavalyi tevékenységéről kiemelve a fontosabb eseményeket és röviden bemutatta az ez évi programtervet.

Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár valamint a magyar-orosz kapcsolatokért felelős kormánybiztos a keleti piacok nyújtotta lehetőségekről tartott előadást kiemelve Oroszország fontos szerepét a magyar külgazdaságban. Államtitkár úr véleménye szerint a keleti nyitás sikere nagymértékben múlik az MKIK, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), valamint a kereskedőház-rendszer szoros együttműködésén. Moszkvában 2013. április 23-án nyitja meg a Questor cég a következő magán kereskedőházat (az elsőt tavaly Bakuban a Széchenyi Bank nyitotta). Szijjártó Péter elmondta, hogy az állam nem tervez külön kereskedőház hálózatot, hanem keresik a bekapcsolódásának lehetőségeket.

Az államtitkár rámutatott, hogy Oroszország országunk számára a harmadik legfontosabb kereskedelmi partner, az Európai Unión kívüli kapcsolatban pedig az első helyen áll. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2012-ben $ 11,6 milliárd volt, amiből az Oroszországba irányuló magyar export mindössze $ 5 milliárd. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar külgazdaság-politika legfontosabb feladata és legfontosabb célkitűzése a magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatoknak a kiegyensúlyozása. Ennek megfelelően erőforrásokat, kapacitást és energiát fordít a kormány arra, hogy e feladatnak meg tudjon felelni.

A fórum következő előadója Markov Dmitrij volt, az Oroszországi Föderáció Kereskedelmi Képviseletének gazdasági igazgatója. Markov úr részletes tájékoztatást tartott az orosz külgazdasági adatokról, a két ország kereskedelmének struktúrájáról. Markov úr elmondta, hogy ugyan 2012-ben csökkent a kétoldalú kereskedelmi forgalom, elsősorban amiatt, hogy a magyarországi NOKIA nem szállít több telefont az orosz piacra, azonban láthatóan nőtt a kis és közepes vállalkozók oroszországi exportja.

A rendezvényen jelen volt Mazin Andrej, a Rosatom magyarországi képviselője. A Roszatom atomenergetikai orosz állami vállalatcsoport több mint 250 céget és tudományos szervezetet egyesít, magyarországi képviseletét a Roszatom marketing cége és a Rusatom Overseas Zrt. látják el. Mazin úr elmondása szerint a Roszatom indulni fog egy magyar állami tenderen és két energetikai blokk megépítését tervezi, melynek munkálataiban együttműködésre hívta a jelenlevő cégeket.

A fórum végén Tóth Imre, tiszteletbeli elnök ismertette az MKIK egységesített tagozati rendszerét és annak megfelelően a Magyar-Orosz Tagozat új ügyrendjét. Tiszteletbeli elnök úr továbbá szavazásra bocsájtotta Tagozat elnökségében történő személyi változásokat. A változásokat és az új elnökségi tagokat (Dr. Nagy Viktor, vezérigazgató-helyettes, Eximbank; Jermilov Oleg, ügyvezető igazgató, 1000 Út Kft.; Kovács József, ügyvezető igazgató, HUN-BAS Invest Kft.) a jelenlevő tagvállalatok elfogadták.

A fórum sikeresen lezárult. A rendezvényről a sajtó is beszámolt, többek közt a Világgazdaság és az MTI is.