Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Eximbank : a hazai exportáló vállalkozások támogatása | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Eximbank : a hazai exportáló vállalkozások támogatása

Szerző: Gárdonyi György | 2013. július 3.

Az Eximbank a jelenleginél jóval nagyobb szerepet kíván vállalni a hazai vállalkozások finanszírozásában, versenyképességük növelésében.

Az Eximbank és a MEHIB küldetése, hogy Magyarország Külgazdasági Stratégiájával összhangban gazdaságpolitikai ösztönző eszközként támogassa a hazai exportáló vállalkozásokat, elősegítve a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás növekedését és a magyar exportkapacitások bővülését. A Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt álló Eximbank és MEHIB látják el Magyarországon az exporthitel-ügynökségi feladatokat, melyet OECD és uniós keretek szabályoznak, azzal az alapvető célkitűzéssel, hogy elősegítsék a magyar áruk és szolgáltatások külpiacokon történő értékesítését. Az integrált keretek között működő bank és biztosító a feladatát közös szervezetben és megjelenéssel, EXIM elnevezéssel végzi.

Az Eximbank hatékony finanszírozási együttműködésre törekszik a hazai hitelintézetekkel, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak az exporttevékenységet támogató, kedvező kamatozású forrásokhoz.

A stratégiai célok megvalósítása érdekében az Eximbank számára a hazai hitelintézetekkel történő együttműködés kiemelkedő jelentőségű, hiszen a kereskedelmi banki partnerein keresztül képes aktívan elérni a megcélzott exportáló KKV-k minél szélesebb körét. Idén már 14 hitelintézet csatlakozott az export előfinanszírozó refinanszírozási keretmegállapodáshoz. Az exportőrök finanszírozását tartós, több évre kiszámítható feltételeket biztosító lehetőséggel a hazai KKV szektor a régiós versenytársaikhoz hasonló, nemzetközileg is versenyképes árazású forráshoz jut.

A refinanszírozási programról bővebben itt olvashat.

2013-ban számos új elemmel bővül az EXIM exportfinanszírozó hitelkeret konstrukciója, mely a magyar exportőrök támogatásának szélesítését szolgálja: euró mellett az idei évtől már dollár alapon is igényelhető a kedvezményes hitel, a finanszírozás tárgya lehet áru- és szolgáltatásexport egyaránt, valamint a finanszírozott vállalati kör az exportot teljesítő gazdasági társaságon túl kiterjedhet annak közvetlenül árubeszállítást végző beszállítójára is.

További jelentős változás, hogy az elsődleges feldolgozottságú mezőgazdasági termékek körét definiálva az élelmiszer- és italgyártással foglalkozó vállalkozások által előállított termékek is finanszírozhatóak az Eximbank nyújtotta kedvezményes forrásból.

Szintén számos kedvező lehetőség nyílt meg a magyar exportőrök számára az EXIM működésére vonatkozó jogszabályok módosítása révén. A változások közül kiemelendő, hogy a hazai hitelintézetek refinanszírozása (a jelenlegi pénzpiaci környezetben) már 0,1%-os kamatszint mellett megvalósulhat.

A jogszabályváltozásról bővebben itt olvashat.

A jogszabályok módosítása és az előnyös változások tovább bővítik azokat a lehetőségeket, amelyek a hazai kkv-k külpiaci sikereihez hozzájárulhatnak.

Az Eximbank és a MEHIB termékeiről bővebb információt az alábbi honlapon talál: www.exim.hu